piątek, 25 września 2020

Turcja - przygotowanie kulturowe

 


Na spotkanie z przygotowania kulturowego zaprosiliśmy również zainteresowanych użytkowników biblioteki. Prowadząca przybliżyła w zarysie warunki życia i różnice kulturowe występujące w Turcji.


 Prezentacja i omówienie kultury, obyczajów oraz warunków życia w Turcji:

  •     położenie geograficzne kraju, podstawowe dane, krótka historia
  •     wyznanie religijne w Turcji, wprowadzenie do islamu
  •     najważniejsze święta i wydarzenia ( Święto Niepodległości i Dzień        Dziecka, Święto Młodości i Sportu, Święto Zwycięstwa, Święto               Republiki, Ramadan, Święto Ofiar)
  •      kuchnia turecka
  •      pozycja kobiety w kulturze muzułmańskiej
  •      turecka mentalność oraz gościnność  

           
Prezentacja i omówienie współczesności i zwyczajów kulturowych:        

  •  Turcja – walory turystyczne     
  •   Stambuł – miasto o wielu twarzach
  •   najważniejsze symbole
  •   zwyczaje kulinarne
  •   seriale tureckie
  •   ciekawostki kulturowe

 Republika Turecka i Polska – różnice i podobieństwa kulturowe, ich wpływ na proces komunikacji międzyludzkiej (prezentacja i dyskusja, porównanie kultury polskiej z kulturą turecką) 
  • przyjaźń polsko-turecka
  • Adampol – polska wieś pod Stambułem
  • podobieństwa i różnice między Polską, a Turcją 

Walory kulturowe i turystyczne (prezentacja miejsc do zwiedzenia w Izmirze)
  •    wieża zegarowa na placu Konak
  •   Aksamitna Twierdza „Kadifekale”
  •   pozostałości antycznego miasta
  •    bazary tureckie
  •    stara winda „Anasor”
  •    meczet „Konak Cami

 

Prowadząca zaprezentowała tureckie liry, przewodniki oraz wyroby.  Uczestnicy mieli też okazję spróbować z potraw tureckiej kuchni baklava oraz ayran.

Baklava to słodkie ciasto, które jest podstawą deseru, wywodzi się z kuchni tureckiej. Sporządza się je z mąki, wody, oliwy i soli. Dodatek miodu i orzechów sprawia, że baklava jest bardzo słodka i stanowi idealny dodatek do popołudniowej kawy.

Ayran, słony turecki jogurt trafia w podniebienia coraz większej liczby smakoszy. Świetnie sprawdzi się podczas letnich upałów orzeźwiając i gasząc pragnienie. 

 

                                                                                                                                


Projekt „Ponadnarodowa mobilność kadry niezawodowej edukacji dorosłych” realizowany ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+  sektor Edukacja dorosłych pt. „Wzbudzić pasję…”